Външен вид на сайта

Външният вид на вашият сайт зависи от темата, джаджите, които ще подберете и организацията на менютата.

Теми

Шаблоните, които се използват в WordPress се наричат теми. Един и същ сайт с различни теми сменя напълно своят облик. Някои теми имат фиксирани параметри като брой колони, ширина, цвят, а други имат собствен контролен панел с опции, където можем да им променяме параметрите или заглавната част, която в WordPress се нарича header. Голяма част от теми са безплатни и съдържат малка връзка към създателите си, но съществуват и платени теми, които често имат по-голяма функционалност или уникален дизайн.

За да промените темата на вашият сайт от менюто в лявата част на екрана изберете Външен вид/Теми. Зарежда се страница, в горната част на която се вижда активната в момента тема. По-долу се визуализира списък от темите, които могат да се активират. Ако под изображението на темата в дясно има зелено поле с цена това означава, че тя е платена и за да бъде активирана трябва да се заплати съответната сума.

При посочване на дадена безплатна тема се появяват следните бутони върху изображението ѝ:

1. Повече за темата – при щракване на тази връзка под изображението се показва кратка информация за темата;

2. Включване – ако щракнете върху тази връзка ще активирате темата и вашият сайт ще смени своят външен вид;

3. Преглед – при избор на тази опция се показва предварителен преглед на вашият сайт, където можете да видите как би изглеждал той ако използвате тази тема.

Възможно е да търсите тема по зададен критерий. Например ако използвате ключова дума blue, ще се покажат само теми, при които е използван син цвят.

34 theme

Обикновено когато правите нов сайт темата за него се избира в началото или по време на неговото изработване и рядко се променя. Но е възможно да се използват различни теми за всеки годишен сезон или те да се променят по празници като Нова година, Великден, Осми март и други. Можете да сменяте темата на своя сайт толкова често колкото желаете, но трябва да съобразявате дали темата, която сте харесали е подходяща за тематиката, текста и изображенията на сайта.

Джаджи

Повечето теми за WordPress имат една или повече странични ленти, а понякога и ленти в горната и долната част страницата. В тези ленти можете да поставяте джаджи. Това са малки програми, които се поставят във вашият сайт и имат най-различни приложение. Ето някои често използвани джаджи:

1. Скорошни публикации – показва списък на последните публикации във вашият сайт;

2. Скорошни коментари – показва списък на последните коментари във вашият сайт;

3. Календар – показва календар, на който се вижда на кои дати има публикации;

4. Статистика – статистическа информация за посетителите в сайта ви;

5. Връзки – в тази джаджа можете да поставите хипервръзки към други сайтове;

6. Търсене – Формуляр за търсене за вашия сайт;

7. Собствено меню – използва се за да се подредят страниците и категориите в сайта.

За да промените или добавите джаджи към вашият сайт от менюто в лявата част на екрана изберете Външен вид/Джажи. Зарежда се страница, в лявата част на която се вижда списък на всички джаджи, които могат да се използват. В дясната част се намират различните ленти на темата, където се поставят джаджите.

За да използвате дадена джаджа в сайта си трябва да я изберете от списъка и да я извлечете в лентата, където искате да се появи. Част джаджите имат настройки, които се отварят автоматично, но те са специфични и не могат да бъдат описвани общо. Не забравяйте да натиснете бутона запиши за всяка джаджа. Ако не поставите никаква джаджа ще се покажат стандартните за темата, която сте избрали.

35 gadgets

Менюта

Към вашият сайт можете да изграждате различни по вид и структура менюта. За да промените или добавите меню от менюто в лявата част на екрана изберете Външен вид/Менюта. Зарежда се страница, в която можете да създавате нови менюта и да добавяте страници, потребителски връзки и категории към тях. Целта на тази функционалност е да бъде по-гъвкава навигацията на вашият сайт. В прихванатият екран по-долу се вижда, че към „Primary“ са добавени шест елемента. Можете да пренареждате елементите както желаете и да задавате главни и подчинени само с провлачване на мишката. Не забравяте след като приключите с работата по вашето меню да натиснете синият бутон „Запис на менюто“.

36 menu

За да активирате вашето меню трябва да използвате джаджата „Собствено меню“ и да я поставите в лента и позиция според вашето желание.

Реклами

1 Response to Външен вид на сайта

  1. Pingback: Теми, менюта и джаджи в WordPress – 49 ОУ ученически сайт

Коментарите са изключени.