WordPress, WordPress.org и WordPress.com

Съществуват различия между WordPress, WordPress.org и WordPress.com, които може да предизвикат известно объркване.

WordPress е софтуер с отворен код, с помощта на който можете да инсталирате теми и плъгини, да редактирате базата данни и дори изходния код на PHP. Всеки може да изтегли софтуера безплатно от WordPress.org, но трябва да се инсталира на собствен хостинг, който обикновено не е безплатен. При този вариант разработчикът носи по-голяма отговорност при изграждането и поддръжката на сайта, както и се изискват по-големи технически познания.

WordPress.org е сайт, от където може да бъде изтеглена безплатно последната версия на софтуерът WordPress. На него има форум за подпомагане, документация, свободни теми и плъгини.

WordPress.com ви дава една друга възможност. Вие не трябва да сваляте софтуер, да го настройвате и подържате или да плащате за хостинг. Когато се регистрирате в WordPress.com, вие получавате адрес (URL) от вида ivan.wordpress.com и готов, работещ сайт с WordPress. Не можете да контролирате софтуера или базата данни, FTP[1] и някои други технически аспекти.

WordPress.com се основава на мулти-сайт версия на софтуера на WordPress, която не позволява качването на PHP теми или плъгини (въпреки че много популярни приставки са вградени в WordPress.com). Популярен код за вграждане като на YouTube се поддържа, но от съображения за сигурност някои от по-малко известни кодове за вграждате не се подържат (например vbox7.com).

Без заплащане WordPress.com предлага уеб хостинг, 3GB място за съхранение, автоматични софтуерни актуализации, форуми за социално подпомагане, многоезична администрация, теми, статистика в реално време, коментари, блог класации и други характеристики. В замяна на предоставената безплатна услуга, в сайтовете изградени на тази платформа се показва ограничена реклама.

WordPress.com предлага и платени планове, които имат по-малки ограничения и по-големи възможности.

WordPress.com е търговско предприятие, собственост на компанията Automattic. Освен с WordPress, тя се занимава и с други свързани проекти като Akismet, bbPress, Ping-O-Matic, Gravatar, PollDaddy, VideoPress и WordCamp.


[1] File Transfer Protocol, Протокол за пренос на файлове.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s